De politie waarschuwt oudere inwoners van onze regio voor de praktijken van zogenaamde ‘knuffeldieven’: dieven die, terwijl ze hun slachtoffer knuffelend bedanken, oudere mensen beroven van sieraden. Aan de diefstal gaat een babbeltruc vooraf. Ook roept de politie mensen met oudere familieleden, vrienden of bekenden op met hun dierbaren te praten over dit delict. Hoe meer oudere mensen vooraf gewaarschuwd zijn, hoe kleiner de slagingskans voor dit soort laffe praktijken!  

De dieven spreken hun slachtoffers op straat aan, met als meest gebruikte smoes dat ze de weg willen weten, bijvoorbeeld naar een ziekenhuis, apotheek of een kerk. Dat doen ze de ene keer in het Nederlands, maar soms ook in het Engels of Duits. Ook zijn er gevallen bekend, waarbij de slachtoffers thuis op de bank zaten, zichtbaar van buitenaf, en dat de daders voor het raam de aandacht van het slachtoffer trokken en hem of haar naar buiten lokten.

Hun tactiek is om de mensen die ze gesproken hebben daarna te bedanken met een erg hartelijke handdruk of omhelzing, soms zelfs door ze een (waardeloos) sieraad om te hangen en ondertussen hun slachtoffer te bestelen van bijvoorbeeld horloge, armband of halsketting. Op Youtube staat een filmpje uit Engeland waarop de praktijken van deze laffe dieven te zien is. Daar kunt u zien hoe slinks hun ‘werkwijze’ is

Helpt u mee?

  • Behoort u tot de slachtofferdoelgroep en wordt u op straat aangesproken door iemand die de weg wil weten, negeer deze persoon dan gerust. In een tijd waarin zowat iedereen een smartphone heeft, is het niet nodig dat uitgerekend u iemand de weg zou moeten wijzen. Lukt het u niet degene die u aanspreekt te negeren, trek dan de aandacht van andere mensen op straat. Roep om hulp, laat u luidkeels horen. Laat u zich vooral niet aanraken, een onbekende hoeft u niet te knuffelen of de hand te schudden.
  • Hebt u dierbaren of bekenden die tot de slachtofferdoelgroep behoren, waarschuw deze mensen dan voor dit soort praktijken. Op onze website https://www.politie.nl/themas/babbeltruc.html vindt u meer informatie over babbeltrucs (inclusief filmpjes) en het voorkomen ervan.
  • Ziet u dat oudere mensen op straat worden aangesproken en het risico lopen slachtoffer te worden van een babbeltruc en vervolgens een beroving, bied dan actief uw ‘hulp’ aan de dief aan, bijvoorbeeld onder het mom dat u wel kunt helpen met het wijzen van de weg. Noteer indien mogelijk direct het kenteken van de auto of maak foto’s. Denk daarbij uiteraard altijd aan uw eigen veiligheid. Dit soort dieven slaat het liefst toe zonder publiek, grote kans dat ze er vandoor gaan als u uw hulp aanbiedt!
  • Waarschuw altijd de politie, dat kan als het incident nog gaande is of de daders er net vandoor zijn ook via 112!

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht
knuffeldieven "Knuffeldief" alles behalve lief! - Buurtpreventie Waspik