Babbeltruc 4

Hieronder vindt u een overzicht van een 20-tal verschillende babbeltrucs. De criminelen worden steeds vindingrijker en helaas komt het nog steeds veelvuldig voor.

De zogenaamde babbeltruc kent vele vormen. Vooral ouderen zijn het doelwit. Natuurlijk wil je voorkomen dat je slachtoffer wordt.
Daarom geven we in dit artikel 20 bekende voorbeelden van babbeltrucs. Met eenvoudige tips hoe je de truc kunt herkennen. Zo ben je extra bewust. En kun je voorkomen dat je geld verliest of inbrekers in huis haalt.

Wat is de Babbeltruc? Uitleg en betekenis


"Babbeltruc" betekent dat iemand met een smoes uw spullen of geld probeert te stelen. Vaak aan de deur, maar ook wel via de telefoon of op straat. Met name senioren zijn het doelwit omdat die minder weerbaar zijn.

---Babbeltrucs aan de deur

1. "U HEEFT EEN OPENSTAANDE REKENING"
Een nepmedewerker van bekende maatschappij komt bij je aan de deur. Hij beweert dat je een openstaande rekening hebt. Soms zeggen ze dat je direct (contant) moet betalen. Soms proberen ze binnen te komen om spullen, zoals sieraden of geld, te stelen.

2. "U KRIJGT GELD TERUG"
Een nepmedewerker van een bekend bedrijf komt bij je aan de deur. Hij beweert dat je geld terugkrijgt van het bedrijf. Je hoeft alleen maar even jouw bankrekeningnummer te geven...

3. "GRATIS BOSJE BLOEMEN"
Iemand belt aan en biedt jou een bosje bloemen aan. Zogenaamd van een tuincentrum bij jou in de buurt. Soms is het bos "gratis", soms word je gevraagd het te betalen. In beide gevallen proberen ze je af te leiden om geld te stelen.

Tip: winkels en bedrijven komen niet zomaar aan de deur om je bloemen aan te smeren. Weiger het bosje dus altijd. Ook als het gratis is.

4. "IK BEN VAN DE THUISZORG"
Plotseling staat er iemand ana de deur die beweert van de thuiszorg te zijn. Hij of zij komt kijken "of het goed met je gaat". Vaak zijn ze met z'n tweeën. Zodra je hen binnenlaat, leidt de ene je af terwijl de andere spullen en/of geld steelt.

Tip: thuiszorgmedewerkers komen nooit zonder afspraak bij je langs. Trap er dus niet in. Je kunt eventueel om legitimatie vragen. Maar soms vervalsen ze die ook. Ga hier dus niet vanuit.

5. "WIJ ZIJN JOUW NIEUWE BUREN"
Iemand staat aan de deur en beweert jouw nieuwe buren te zijn. En of hij of zij even binnen mag komen.

Tip: laat nooit zomaar onbekenden binnen. Zeker niet als je alleen bent.

6. "EVEN IN DE METERKAST KIJKEN"
Iemand wil graag even in jouw meterkast kijken. Maar zodra je hem binnenlaat, ziet hij zijn kans schoon om spullen mee te nemen.

Tip: energiebedrijven komen alleen op afspraak. Trap er dus niet in.

7. "ER IS EEN GASLEK"
Iemand beweert dat er lekkage in jouw huis is. Bijvoorbeeld door slecht weer. Ze willen graag jouw huis even controleren.

Tip: een lekkage ontstaat echt niet zomaar. Trap hier dus niet in.

8. "IK COLLECTEER VOOR HET KWF"
Er staat een collectant voor de deur. Bijvoorbeeld van KWF Kankerbestrijding. Maar je vertrouwt het niet: "ik heb nergens gelezen dat er collecte was deze week..."

Tip: als je het niet vertrouwt, geef dan niet. Bel eventueel het goede doel om te vragen of zij die week collecteren. Je kunt later altijd nog geld overmaken als het wel een echte collectant was.

9. "IK BEN VAN DE KAMER VAN KOOPHANDEL"
Er staat een duo voor jouw deur, zogenaamd van de Kamer van Koophandel. Ze willen graag binnenkomen om met je te praten. De ene leidt je af terwijl de andere jouw spullen steelt.

Tip: ook de Kamer van Koophandel staat niet zo maar voor je deur.

10. "JE HEBT DE POSTCODE LOTERIJ GEWONNEN"
"Gefeliciteerd! Je hebt de loterij gewonnen!" Twee personen komen met deze fijne boodschap en willen graag binnenkomen. Ook hier leidt de ene je af terwijl de andere jouw spullen steelt.

Tip: als je niet meespeelt met de loterij waar zij voor komen, klopt het verhaal sowieso niet.

11. "IK KOM VIA MARKTPLAATS GEKOCHTE SPULLEN OPHALEN"
Degene aan de deur beweert spullen van jou te hebben gekocht via Marktplaats. Zo proberen ze binnen te komen en dingen te stelen.

Tip: laat je niet overbluffen. Heb je niets verkocht via Marktplaats? Dan klopt het verhaal sowieso niet. Heb je wel iets verkocht, vraag dan of ze specifiek kunnen vertellen wat zij komen halen.

12. "MAG IK EVEN NAAR JOUW COMPUTER KIJKEN?"
Een man belt aan en vraagt of hij even jouw computer mag checken. Hij concludeert al snel dat die aan vervanging toe is. Voor een klein bedrag regelt hij dat wel even voor je...

13. "IK KOM JOUW ROOKMELDERS CONTROLEREN"
Sinds 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht op elke etage van een woning. Hier zien criminlen helaas een nieuwe kans: ze bellen aan en beweren te komen voor controle van de rookmelders.

Tip: er wordt niet onaangekondigd gecontroleerd op rookmelders. Als er wel controle komt, wordt deze altijd van te voren aangekondigd middels een brief van de woningbouwvereniging.

14. "IK HEB EEN MOOIE CADEAUDOOS VOOR JOU!"
Er komt een postbezorger bij je aan de deur met een cadeaudoos. De bezorgers ziet er zelfs uit als een medewerker van een bekend postbedrijf. Er is alleen een "probleem": de verzendkosten zijn niet betaald. Ze vragen € 1,50 te pinnen aan de deur. Als je dat doet, werkt de betaling niet. De bezorger wil je "helpen". Maar dan wisselt hij jouw pas om waarvan hij de pincode heeft afgekeken. En wanneer jij merkt dat de pas is omgewisseld, heeft de crimineel waarschijnlijk al veel geld van jouw rekening gehaald.

---Babbeltrucs aan de telefoon

15. "IK BEN VAN MICROSOFT"
Degene aan de lijn zegt dat hij van Microsoft is. Vaak spreekt hij jou in het Engels toe. Hij beweert dat er een virus op jouw computer zit. Als jij jouw inloggegevens geeft, fikst hij het wel even voor je.

Tip: Microsoft neemt nooit op deze manier contact met je op. En heb je geen PC dan weet je dat het verhaal helemaal niet klopt.

16. "JOUW PINPAS IS AAN VERVANGING TOE"
Er belt iemand, zogenaamd van jouw bank. Jouw pinpas is aan vervanging toe en ook de pincode. Nog geen minuut later staat er iemand voor de deur: hij wil jouw pinpas en de pincode. Dan regelt hij het wel even. Hierna haalt hij jouw bankrekening leeg.

Tip: een bank zal nooit op deze manier jouw pinpas vervangen. En vraagt ook zeker nooit om de bijbehorende pincode.

17. "JE MOET DIRECT EEN BELASTINGSCHULD BETALEN"
Deze truc richt zich meestal op ondernemers. Iemand doet zich voor als medewerker van de Belastingdienst. Die beweert dat je een belastingschuld hebt, die direct betaald moet worden.

Tip: dit is absoluut nooit de werkwijze van de Belastingdienst.

---Babbeltrucs op straat / bij de supermarkt

18. "GOEDKOOP GEREEDSCHAP / PANNENSET"
Iemand heeft een "mooie deal" voor jou, namelijk een goedkope set gereedschap of pannen. Zo'n aanbod kun je toch niet laten schieten?

Tip: op straat worden meestal gestolen spullen aangeboden en/of van zeer slechte kwaliteit. Sla het aanbod dus af.

19. "GELD VOOR EEN TREINKAARTJE"
Iemand spreekt je aan: hij is zjn geld verloren. Of jij geld voor hem hebt voor een trinkaartje. Soms komen de mensen ook aan de deur met dit verhaal.

Tip: het verhaal is hoogstwaarschijnlijk verzonnen en is hij er alleen op uit om jou geld afhandig te maken.

---Babbeltruc langs de snelweg

20. "GELD VOOR BENZINE"
Iemand staat stil langs de snelweg en trekt jouw aandacht. Zijn benzine is op en vraagt of hij een lift kan krijgen tot het volgende tankstation. Daar aangekomen blijkt hij geen geld te hebben en vraagt of hij geld vor de benzine kan lenen.
deze truc is extra gheniepig omdat hij jou borg geeft: sieraden, telefoon of iets anders. Let op: dit is allemaal namaakspul!

Extra tips: legitimatie vragen, oefen-app en filmpjes
Legitimatie: als er iemand aan de deur staat, kun je altijd om legitimatie vragen. Maar let op: pasjes kunnen ook vervalst worden. Staar je dus niet blind hierop. Altijd geldt: geen afspraak = verdacht.

Filmpjes: Op YouTube vind je ook veel voorlichting over de babbeltruc. (Link: https://www.youtube.com/results?search_query=babbeltruc)
Daarnaast is er een campagne geweest met André van Duin. Die vertelt in 19 seconden hoe het zit met babbeltrucs. (Link: https://www.youtube.com/watch?v=zobrpu_8vtg)

Aangifte doen
Daders van babbeltrucs zijn strafbaar volgens het Nederlandse strafrecht. De straf kan oplopen tot jaren gevangenisstraf.

Doe daarom altijd aangifte bij de politie als je onverhoopt toch slachtoffer bent geworden. Zo voorkom je ook dat anderen slachtoffer worden.

Ga naar politie.nl (Link: https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen) Daar kun je melden wat je is overkomen en aangifte doen, dan wel een afspraak maken op het dichtbijzijnde politiebureau.

(Met dank aan de maker van deze lijst babbeltrucs: Zuster Jansen Particuliere Thuiszorg)

« Terug naar het nieuwsoverzicht
Babbeltruc_5 20 Babbeltrucs - Buurtpreventie Waspik