Start WhatsApp-groep BPT Binnenbijster
Het BPT Binnenbijster heeft al geruime tijd een WhatsApp groep.
Om e.e.a. soepel te laten verlopen hebben we hieronder voor de werking enkele gebruiksregels opgesteld.
Met nadruk willen we vermelden dat bij het signaleren van een verdachte situatie 112 gebeld kan worden. Het is dus niet meer zoals 'vroeger' dat je 112 alleen belt bij "spoedeisende hulp" of "levensgevaarlijke" situaties, maar dus ook bij verdachte situaties.
De telefoon waarmee de WhatsApp-groep wordt beheerd is geen privé telefoon van een van de BPT leden, maar een aparte telefoon voor WhatsApp BPT Binnenbijster. We verzoeken geen contact op te nemen met het nummer van de BPT telefoon. Er wordt niet opgenomen en voice mail of sms wordt niet beantwoord. Bij vragen of opmerkingen gelieve contact op te nemen via de website. Doe dat ook als er iets mis is gegaan met de verwerking van je aanmelding!
Natuurlijk hopen we met de inzet van allen een succes te maken van het gebruik van de WhatsApp-groep.
WhatsApp-groep BPT Binnenbijster
Doelstelling
Het vroegtijdig signaleren van verdachte omstandigheden als een vorm van 'moderne buurtwacht' door je gezamenlijk te laten zien en preventief op te treden. Dit bereiken we door:
- Het signaleren van verdachte situaties en dit doorgeven aan buurtbewoners en politie
- 'je (gezamenlijk) laten zien'
- 'zaak stuk maken': voorkomen dat een voorgenomen actie van een verdachte persoon wordt uitgevoerd
Werkwijze
- Als lid van een WhatsApp-groep signaleer je een verdachte situatie in de buurt .
- Je belt DIRECT met 112 om de verdachte situatie door te geven. Geef daarbij ook aan dat je wijkbewoners gaat informeren via de WhatsApp-groep BPT Binnenbijster.
- Na het gesprek met de meldkamer ga je via WhatsApp berichten versturen van de verdachte situatie.
- Als melder kun je door de politie teruggebeld worden voor meer informatie. Je hebt mogelijk via de WhatsApp inmiddels meer over de verdachte situatie vernomen zoals een signalement, kenteken, looproute, etc.
- Het WhatsApp-gesprek stopt zodra er geen verdachte omstandigheden meer plaatsvinden. Het eind van het gesprek wordt door een van de beheerders aangegeven.
- Na het beëindigen van het WhatsApp-gesprek wordt door een coördinator het WhatsApp gesprek per mail naar de politie doorgestuurd waar het toegevoegd wordt aan het dossier om later eventueel te kunnen worden geraadpleegd.
- Een van de beheerders meldt (na verloop van tijd) terug of het gesprek concreet resultaat heeft gehad.
Gebruiksregels van de WhatsApp groep BPT Binnenbijster
- De WhatsApp-groep bericht ALLEEN relevante informatie over verdachte situaties. Denk dan aan signalementen, voertuigen, uiterlijke kenmerken en de reden waarom zaken verdacht op je overkomen. De groep dient ervoor om de heterdaadkracht van de verdachte omstandigheid aan te pakken.
- Degene die het WhatsApp-gesprek start neemt in veel gevallen contact op met 112!. Hij/zij vermeldt dit in het WhatsApp-gesprek. Voorkom een regen van 112-meldingen.
- WhatsApp is een burgerinitiatief. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt.
- Als je besluit om, na het bellen met 112, met meerdere WhatsApp-gebruikers op een verdachte af te stappen denk dan aan je eigen veiligheid. Doe dit alleen als u dit veilig kunt doen zonder risico’s, maak bijvoorbeeld met minimaal 2 personen een praatje met de persoon.
- Let op het taalgebruik: Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke. Gebruik voor de beschrijving neutrale bewoordingen zonder emotie.
- Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig.
- Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is.
- Gebruik deze WhatsApp-groep alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten.
- Bij twijfel over een situatie kan zonder melding aan 112 toch een gesprek gestart worden. Indien gedurende het gesprek iemand besluit toch 112 te bellen wordt dit gemeld in het gesprek.
- Indien er vragen of onduidelijkheden zijn dan kunt u contact opnemen via het contact formulier op www.bptwaspik.nl.
Het beheer van de WhatsApp groep
De WhatsApp groep wordt beheerd door het BPT Binnenbijster.
Bij overtreding van regels besluiten de beheerders in overleg of iemand toegang tot de groep ontnomen wordt. In alle gevallen waarin niet voorzien is beslissen de beheerders van de WhatsApp-groep eventueel in samenspraak met de politie en gemeente wat te doen.
Aanmelden
Aanmelden voor de Whatsapp-groep doe je via het contactformulier wat je bereikt na de keuze 'Aanmelden WhatsApp' in het menu links op deze pagina. Kies wel het juiste Buurt Preventie Team waarin je woont. Vermeld bij telefoonnummer je 06 nummer. In het vak 'Bericht' volstaat de melding "Aanmelding Whatsapp".
Door je aan te melden verklaar je je akkoord met bovenstaande gebruiksregels, de werkwijze en het beheer van de Whatsapp-groep.